Omgeving

Het landschap van de Gard en Ardeche is vruchtbaar en bijzonder gevarieerd met Romeinse steden, grote en kleine rivieren, bergen, bossen en heidevelden. Fruitboomgaarden en wijngaarden liggen verspreid over het landschap, omringd door tijm, lavendel, rozemarijnvelden en hoge platanen. Aan de Middellandse Zee ligt het fraaie zandstrand Stes-Maries-de-la-Mer midden in het unieke moerasgebied van de Camargue met weilanden, duinen en zoutwinningsgebieden.  Op de grote vlakten vinden we vogels, wilde paarden en stieren. Voor vogelliefhebbers is het nationale park van de Camargue een paradijs met flamingo’s en reigers.

Grotere steden in de Gard: Nîmes
Nîmes staat bekend om zijn overblijfselen uit de tijd van de Romeinen, zoals het amfitheater, een van de best bewaarde in zijn soort, zijn festivals en het stierenvechten. De stad beschikt echter ook over boeiende musea, archeologische collecties en de oude stad met zijn smalle straatjes en knusse pleintjes.
 
Toeristische attracties in de Gard en Ardeche
Wie op vakantie gaat naar de Gard heeft volop mogelijkheden voor uitstapjes. Het meest indrukwekkende bouwwerk in de Gard is eigenlijk wel de Pont du Gard, de bewonderenswaardige stenen brug in Romeinse bouwstijl, gebouwd om water aan te voeren naar Nîmes via een 50 km lang traject vanaf de bronnen in Uzès.
In de stad Uzès is het ’s zomers erg levendig met cafés, restaurants, marktpleinen en middeleeuwse gebouwen. De stad ligt aan de voet van het slot Le Duché. Even buiten Uzès ligt het leuke Haribo snoepmuseum voor de kinderen.
Wie in de buitenlucht actief wil zijn, moet naar de Cevennen in het noorden van de Gard. Hier vindt u een fantastische mengelmoes van rivieren, rotsen, bossen en heide en kleine, schilderachtige Cevenolse huizen.
In de Ardeche heeft de rivier de Ardeche de hoofdrol, geweldig voor kanoen, kajakken, leuke strandjes en prima zwemplekken. In het natuurgebied Vallon-Pont-d'Arc is een prachtige natuurlijke boogbrug te bewonderen. Verder is de Ardeche net zoals de Gard voorzien van een aantal zeer bijzondere dorpen en plaatsen zoals Labeaume, Balazuc, Vogue en Aubenas.
 
Gastronomie in de Gard en Ardeche
Het eten in de Gard is erg smaakvol en gezegend met het krachtige aroma van de mediterrane gebieden met olijfolie, knoflook en zuidelijke kruiden. In de kustgebieden vinden we oesters, mosselen, sardientjes, zee-egels en fruits de mer. Een andere specialiteit uit het gebied is voorgezouten lamsvlees. De dieren eten de kruiden en het zoute gras op de marsgronden van de Camargue, waardoor het vlees mals en goed doorregen wordt.
Bovendien voorziet het gebied Frankrijk deels van de eerste perziken, kersen en abrikozen.
 
Het klimaat in de Gard
De Gard kent een heerlijk mediterraan klimaat met eindeloze droge, warme en zonnige zomerdagen met een koel briesje. In het voor- en najaar is het klimaat aangenaam mild.