Omgeving

Het landschap van de Gard en Ardeche is vruchtbaar en bijzonder gevarieerd met Romeinse steden, grote en kleine rivieren, bergen, bossen en heidevelden. Fruitboomgaarden en wijngaarden liggen verspreid over het landschap, omringd door tijm, lavendel, rozemarijnvelden en hoge platanen. Aan de Middellandse Zee ligt het fraaie zandstrand Stes-Maries-de-la-Mer midden in het unieke moerasgebied van de Camargue met weilanden, duinen en zoutwinningsgebieden.  Op de grote vlakten vinden we vogels, wilde paarden en stieren. Voor vogelliefhebbers is het nationale park van de Camargue een paradijs met flamingo’s en reigers.

Grotere steden in de Gard: Nîmes
Nîmes staat bekend om zijn overblijfselen uit de tijd van de Romeinen, zoals het amfitheater, een van de best bewaarde in zijn soort, zijn festivals en het stierenvechten. De stad beschikt echter ook over boeiende musea, archeologische collecties en de oude stad met zijn smalle straatjes en knusse pleintjes.
 
Toeristische attracties in de Gard en Ardeche
Wie op vakantie gaat naar de Gard heeft volop mogelijkheden voor uitstapjes. Het meest indrukwekkende bouwwerk in de Gard is eigenlijk wel de Pont du Gard, de bewonderenswaardige stenen brug in Romeinse bouwstijl, gebouwd om water aan te voeren naar Nîmes via een 50 km lang traject vanaf de bronnen in Uzès.
In de stad Uzès is het ’s zomers erg levendig met cafés, restaurants, marktpleinen en middeleeuwse gebouwen. De stad ligt aan de voet van het slot Le Duché. Even buiten Uzès ligt het leuke Haribo snoepmuseum voor de kinderen.
Wie in de buitenlucht actief wil zijn, moet naar de Cevennen in het noorden van de Gard. Hier vindt u een fantastische mengelmoes van rivieren, rotsen, bossen en heide en kleine, schilderachtige Cevenolse huizen.
In de Ardeche heeft de rivier de Ardeche de hoofdrol, geweldig voor kanoen, kajakken, leuke strandjes en prima zwemplekken. In het natuurgebied Vallon-Pont-d'Arc is een prachtige natuurlijke boogbrug te bewonderen. Verder is de Ardeche net zoals de Gard voorzien van een aantal zeer bijzondere dorpen en plaatsen zoals Labeaume, Balazuc, Vogue en Aubenas.
 
Gastronomie in de Gard en Ardeche
Het eten in de Gard is erg smaakvol en gezegend met het krachtige aroma van de mediterrane gebieden met olijfolie, knoflook en zuidelijke kruiden. In de kustgebieden vinden we oesters, mosselen, sardientjes, zee-egels en fruits de mer. Een andere specialiteit uit het gebied is voorgezouten lamsvlees. De dieren eten de kruiden en het zoute gras op de marsgronden van de Camargue, waardoor het vlees mals en goed doorregen wordt.
Bovendien voorziet het gebied Frankrijk deels van de eerste perziken, kersen en abrikozen.
 
Het klimaat in de Gard
De Gard kent een heerlijk mediterraan klimaat met eindeloze droge, warme en zonnige zomerdagen met een koel briesje. In het voor- en najaar is het klimaat aangenaam mild.

 

Culturele activiteiten

In de directe omgeving zijn diverse musea, kerken, kastelen en opgravingen te bekijken. Daarnaast zijn de steden Nîmes, Uzès, Avignon en Orange zeker een bezoek waard. Geïnteresseerd in de flora en fauna dan is de boottocht met de ‘Confrerie de bateliers de l’Ardeche’ een must. Zij organiseren dagtochten door de ‘Rèserve Naturelle’ één van de mooiste beschermde natuurgebieden van Frankrijk.

Vlakbij ons huis kunt u een van de mooiste drie grotten van Frankrijk bezoeken La Grotte de Cocalière. Ook de veelbesproken Pont du Gard, welke op de werelderfgoedlijst staat, is zeker een bezoek waard.
 

Activiteiten voor kinderen

  •  Spanning en sensatie voor jong en oud tref je aan in het 'Parc aventure Le Grand Bois', slechts 7 minuten bij ons vandaan.
  • Nieuwsgierig hoe krokodillen leven? Bezoek de krokodillendierentuin, daar kom je alles over ze te weten.
  • Wil je weten hoe die lekkere snoepjes van Haribo worden gemaakt? Bezoek de Haribo fabriek nabij Uzes.
  • Voor het hele gezin is het leuk om een tocht door de Cevennen te maken met de Stoomtrein die start in Anduze. Deze tocht is goed te combineren met een bezoek aan het Bamboe-bos ‘La Bambouseraie’

 

Sportieve activiteiten

Zin in wateractiviteiten? Je kunt zwemmen in de rivieren in de omgeving zoals de Cèze, La Ganière, Chassezac en de Gorges de l’Ardeche. Je treft daar ook prachtige gorges en strandjes aan. Ook het lac de Villefort, een groot bergmeer, is een aanrader. Buiten goed zwemwater en diverse strandjes is er ook een goed wandelpad rondom het hele meer.
Meer zin in een zandstrand en de zee. Je rijdt in anderhalf uur naar de Middellandse Zee.
 
Voor wie de dag actiever door wil brengen zijn er diverse mogelijkheden in de directe omgeving. Je kunt kanotochten van verschillende lengte maken. Daarnaast zijn er eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen, fietsen/mountainbiken. Mountainbikes zijn te huur in Barjac en Les Vans. Je kunt de omgeving ook te paard bekijken. Er worden paardrijdtochten met Nederlandstalige gids georganiseerd door paardenboerderij ‘le Malibaud’.
 

Liever een partij golf spelen? Dan kan ondermeer op de 18 holes golfbaan van Nîmes